Blog

Agile en distributed teams

Agile en als team niet bij elkaar zitten = onmogelijk. Of toch niet?

Individuals and interactions over processes and tools

The most efficient and effective method of conveying information to and within a development team is face-to-face conversation.

Hoe zit dat dan? Deze principles ga je schenden als je team niet op dezelfde locatie zit en het zijn natuurlijk niet voor niets principles.

Is het dan niet mogelijk?

Het is natuurlijk wel mogelijk om als je goede afspraken maakt over het proces en over de gebruikte tools, om een vorm van communicatie te vinden in een team die op zich goed werkt.

MAAR….. dit team kan en zal NOOIT het efficiĆ«nte en effectieve team worden dat het zou kunnen zijn als iedereen bij elkaar op locatie zit.

communicatie-effectiviteit

Wat zijn dan de meest voorkomende issues waar teams die niet bij elkaar op locatie zitten tegenaan lopen en die ook niet oplosbaar zijn:

  1. Gebrek aan non-verbale communicatie. Je kunt zelfs via videostreaming niet voelen hoe iemand zich voelt of aan kleine gebaren herkennen wat iemand echt vind.
  2. Niets werkt zo goed als samen met een teamlid achter 1 beeldscherm zitten en een probleem of uitdaging te lijf gaan. XP, pair testing, het is allemaal niet mogelijk. Dit geeft teamleden ook minder voldoening omdat ze vaak niet door kunnen met een issue omdat het teamlid dat ze nodig hebben zich ergens anders bevind en een eigen schema heeft en misschien zelfs wel in een andere tijdszone.
  3. Samen achter een whiteboard of stuk papier om te komen tot de beste oplossing voor een specifieke user story. Vaak resulteert dit in sub-optimale oplossingen.
  4. Cultuurverschillen als een deel van het team in een ander deel van de wereld zit. En vergis je niet in de effecten hiervan. Het betreft echt niet alleen India, zelfs b.v. Duitsland kent een hele andere werkcultuur die niet goed past bij die in Nederland.

Conclusie

Wil je Agile werken en daar ook het maximale uithalen, ga dan niet aan de basisregels tornen, die zijn er niet voor niets. Die zijn bewezen en onderbouwd. Denk ook niet dat het voor jou niet geldig is. Zoals hierboven beschreven kun je bepaalde issues nu eenmaal niet oplossen en daarmee haal je veel van de kracht van Agile onderuit.