De vakantie zit er weer op! Een mooi moment om te defocussen.

Waarschijnlijk zijn de meesten nu wel terug van de zomervakantie. Hopelijk hebben jullie net zo genoten als ik. Het begint vaak met de voorpret, het aftellen en dan de frustratie en stress van het inpakken. Eenmaal aangekomen kunnen we ontspannen en genieten, nou ja ontspannen. In mijn geval was het de eerste vakantie verder weg dan de camping om de hoek. Naar Oostenrijk met de auto inclusief kids (4 en 5) en puppy is toch andere koek. Uiteraard willen we ook nog van alles ondernemen.

 

De eerste dagen stonden dan ook vooral in het teken van managen van de vakantie met specifieke aandachtspunten. Focus op dat onze puppy op tijd naar buiten komt om haar behoefte te doen. Focus op dat de kinderen geen ruzie maken. Focus op het programma, want we moeten van alles ondernemen. We hebben in dat gebied ook vrienden wonen, dus ons programma was zo vol gepland als we niet uitkeken. En ow jah! De hond moet eten. Hebben we wel gedacht aan genoeg poepzakjes? Hebben de kinderen wel genoeg gedronken vandaag? Heb je dit wel gezien? Wat gaan we morgen doen? Waar eten we vanavond?


Loslaten, defocus

Dit moet anders! Vast in een gedachtepatroon, veel te gefocust op het hebben van vakantie. Op dag drie zat ik bij vrienden in de tuin naar de berg te staren. Het dorpje waar we waren, ligt tussen de bergen in en je kijkt daar letterlijk tegen de berg aan als je door je raam naar buiten kijkt. Of in mijn geval lekker met een biertje in de achtertuin bij vrienden zit. Even hoefde ik niks. De kids waren onder de pannen en iedereen had aandacht voor de hond. Dat was heerlijk genieten van vakantie. Die avond waren we laat thuis, heeft de hond wat later gegeten, de kinderen later op bed. Het bekende ritueel als je op vakantie bent: 'De vakantie begint pas echt als je de focus op de dagelijkse rituelen loslaat.’ Ineens neem je een andere weg om te kijken wat daar is, want die weg kende ik nog niet.

 

Denkwerk

Nou hoor ik je denken: Wat heeft dit nu met Testen te maken? Nou, het volgende:

Ons werk bestaat vaak uit heel veel nadenken. Een collega van mij omschrijft testen ook wel eens als: Ik mag iedere dag nieuwe dingen leren op kosten van de baas. Echter als we niet uitkijken ontstaan precies dezelfde patronen zoals op mijn vakantie. Van de ene Focus naar de volgende. Zonder tijd te nemen om even op adem te komen. Het gevaar schuilt er alleen in dat we daardoor dus ook geen tijd meer nemen om stil te staan bij wat we nu eigenlijk aan het doen zijn. Tijd om even te defocussen om daarna met een scherpere blik en nieuwe ideeën weer verder te kunnen met ons werk.

 

Maar hoe doe ik dat dan?

Ik heb in mijn werk daar al een aantal manieren voor gevonden die voor mij werken.  Wellicht heb je er wat aan:

  • Haal een kop koffie en staar even naar buiten tot je koffie op is. Kijk gewoon even uit het raam. Blik op oneindig en lekker genieten van de koffie (of thee).
  • Merk je dat je vastzit in een loop en vind je geen oplossing op dat moment? Ga wat anders doen. Blijf je niet vastbijten in dat ene probleem.
  • Maak het visueel. Ik hou van whiteboards en maak daar veelvuldig gebruik van om gedachtes en patronen uit te schetsen. Dan laat ik het een tijdje staan en komen er vanzelf aanvullingen, verbeteringen en verwijder ik ook weer zaken die er eigenlijk niet toe doen. Gewoon door er af en toe weer opnieuw naar te kijken.
  • Zet af en toe bewust je koptelefoon met muziek op om even de rest van de wereld buiten te sluiten. Even een nummer lang aandacht voor de muziek. Bekende prikkels die niet per se verwerkt hoeven te worden maar gewoon je terug bij jezelf brengen.
  • Bovenal, doe wat voor jou werkt om even los te kunnen laten.

 

Zo, voor mij is het nu tijd om even achterover te hangen en een muziekje op te zetten om na te mijmeren over mijn gevierde vakantie en bovenal wat ik geschreven heb. Wellicht verander ik het weer, moet er nog wat bij. Je weet het nooit.

 

Ik, Ewald Wassink, hoor graag jullie ervaringen en/of visie over focussen/defocussen.

Tot de volgende en succes met defocussen!

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438