Blog

Een kijkje in de keuken van een agile team

In mijn eerste blog vertelde ik dat je op zoek kan gaan naar je eigen agile (agility) en je niet zoveel moest aantrekken van de agilepolitie. Mijn tweede blog ging over dat je eerst moet beginnen bij het gedrag. In deze blog wil ik het hebben over een praktijkvoorbeeld. Lees meer »

Goed voorbereid je potentiële test-collega interviewen!

Je wordt gevraagd om te helpen bij een intake Mij wordt af en toe gevraagd om bij een intake van een nieuwe testcollega te helpen. En dat wil ik natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Een goede manier om dit te doen is om een checklist met vragen te maken. Een tester heeft voor alles een checklist, dus ook voor dit soort intakegesprekken. Lees meer »

O, jij bent onze nieuwe tester...

Veel mensen denken bij een tester aan iemand die alles zo snel mogelijk kapot wil maken. Maar ik wil je laten zien dat een tester meer is dan een soort robot met een grote sloophamer. In mijn blog beschrijf ik wat me dagelijks bezighoudt. Op het werk, maar ook daarbuiten. Ik ben tenslotte tester, maar ook mens! Ken je dat? Lees meer »

Robocop rekent af met de agilepolitie

Stel je voor: Met gedecideerde stappen loop ik een bedrijf binnen waar ze zeggen agile te zijn. Aan de receptioniste vraag ik: “Waar is de planning bezig?” “Rechtdoor meneer, ik ben onschuldig meneer. Ik doe wat ze mij vertellen, laat mij erbuiten!” Ik open een deur en scan de zaal. Ik zie Lees meer »

De klant centraal

Stel je voor dat een klant je vraagt wat je als tester nou eigenlijk doet. Chances are dat je niet veel verder komt dan ‘instaan voor de kwaliteit’ of ‘fouten vinden’. Mocht je jezelf toch verleiden om de ins en outs van testen uit te leggen, dan zie je dezelfde klant vaak binnen een paar minuten afhaken. Misschi Lees meer »

De Kracht van Exploratory Testing: Het structureren van het onbekende

Stel je even voor: je hebt meer dan twee decennia achter de rug in de softwaretest wereld. Je denkt dat je alles wel hebt gezien: van error guessing, het gebruiken van testtechnieken en het maken en uitvoeren van testgevallen, maar ook de zwaarste geautomatiseerde scripts. En dan hoor je voor het eerst over Exploratory Testing. Lees meer »

De vakantie zit er weer op! Een mooi moment om te defocussen.

Waarschijnlijk zijn de meesten nu wel terug van de zomervakantie. Hopelijk hebben jullie net zo genoten als ik. Het begint vaak met de voorpret, het aftellen en dan de frustratie en stress van het inpakken. Eenmaal aangekomen kunnen we ontspannen en genieten, nou ja ontspannen. Lees meer »

Het zijn testen, dus pak jij het op?

In de eerste jaren van mijn IT-carrière was alles binnen de IT nieuw voor mij. Ik heb verschillende rollen mogen ervaren en voelde mij uiteindelijk het meeste thuis in de testrol. Ik vond software ontwikkelen interessant, maar ik voelde mij niet geschikt als fulltime ontwikkelaar. Lees meer »

Hoe word je de beste tester van de wereld?

Blogs lezen van je vakgenoten één van de beste manieren om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en ideeën die leven in de testwereld. Ik heb hier veel van geleerd en het lezen van blogs en online artikelen heeft mijn kennis zo vergroot dat ik mijn ervaring en kennis ook weer wil delen via dit medium. Ik Lees meer »

Weg met de agilepolitie!

Ken jij ook van die mensen? “Zo staat het niet in het wetboek der Scrum artikel 8, lid 20, regel 100: Men mooeat ende zal tean allean tighdean den daegh beaghynnean met eene staendup, dya staende geadaean mooeat woordean. Anders sij men nieat aeghylus.” En vervolgens slaan ze elkaar de hersens in tijdens de definitieoorlogen of het nou ‘review’... Lees meer »

Intakes: van vuurpeloton naar vertrouwen

Het is gevoelsmatig al een eeuw geleden, maar ik herinner me de intakes die ik deed als tester nog vrij aardig. Ik ervoer elk gesprek als een rondje ‘vuurpeloton’: in een half uurtje allerlei potentieel venijnige vragen beantwoorden die als kogels om je oren vlogen, en dan maar hopen dat je er levend en niet getraumatiseerd doorheen kwam. Dat Lees meer »

De “excuus tot instant-amnesie” trend

We zien het overal om ons heen gebeuren. Met als voorbeeld onze eigen grote Haagse voorgangers in het parlement: we vergeten alles wat ons niet goed uitkomt (instant-amnesie) en als we daar echt niet onderuit kunnen komen of het ongewenste komt onverhoopt toch uit dan bieden we daar simpelweg een (ongemeend) excuus voor aan. Lees meer »

Is een ontploffende kernreactor een risico?

Testers praten graag in termen van risico’s. Het woord ‘Risico’ kent veel betekenissen: Gevaar, Gok, Kwade kans, Onzekerheid, Waagstuk. De kans op functieverlies vermenigvuldigd met de economische en maatschappelijke gevolgschade. De kans dat een potentieel gevaar resulteert in een daadwerkelijk incident en de ernst van het letsel of de schade d... Lees meer »

De stagnatie van innovatie

Ik ben al oud en heb de jaren 90 nog meegemaakt als tester. In die tijden deden we vreemde dingen: zo was ik onderdeel van een testcentrum dat als doel had om voor iedere ontwikkelaar tenminste één tester in het project te hebben. Dat kon ook bijna niet anders, want we waren enorm druk met het schrijven van mastertestplannen, detailtestplannen,... Lees meer »

Het zware en ingewikkelde leven van een tester

Het leven van een tester is zwaar en ingewikkeld en onze omgeving is daarbij niet echt behulpzaam. Dat klinkt misschien allemaal een beetje overdreven, maar laat ik het illustreren met een heel simpel voorbeeld: Je loopt een willkeurige drogisterij binnen en je wilt spul kopen voor onder de douche. Lees meer »

We just need your compliance

Ik ben een Muse fan en bij het horen van dit nummer van hun laatste album moest ik meteen denken aan datgene wat ik vaak ben tegengekomen in IT-projecten en teams: De innige wens om te voldoen aan dat wat wordt gevraagd En soms lijkt dat helemaal logisch: zo zijn er vaak tal van hard-gestelde kaders die door in- of externe instanties worden gest... Lees meer »

De vraag die je stelt bepaalt het antwoord dat je krijgt

Wellicht herinner je het nog van je eigen kindertijd, of van je eigen kleine kinderen: altijd maar weer die vragen: ‘Wat doe je?’, ‘Waarom?’, ‘ Waarom?’ En misschien herken je jezelf als je, vermoeid en geprikkeld na een lange dag hard werken, een nietszeggend antwoord geeft als “Daarom” of “Omdat ik het zeg.” Het stellen van vragen over zaken d... Lees meer »

Who Le(f)t The Bugs Out?

Zie het volgende voor je: je hebt een nieuwe auto gekocht. Je gaat vol verwachting naar de autodealer om hem op te halen. Je ziet dat er allemaal krassen op de motorkap zitten en denkt: ‘dat zullen ze zo nog wel even fixen toch? Of: dat zal wel niet mijn auto zijn?’. De Lees meer »

Servant Leadership: how to keep your vision and mission alive

In het boek “Servant Leadership” van Robert Greenleaf wordt het verhaal verteld van John Woolman. John leefde in de 18e eeuw in de Verenigde Staten en was een Quaker. Quakers zijn historisch protestant christelijk, en hebben zich verenigd onder het geloof dat “het licht van God in iedereen te vinden is.” Mooi toch? Evenwel Lees meer »

Onderhandelingsvoorkeuren

Ooit nagedacht over je communicatievoorkeuren als er sprake is van tegengestelde belangen? Stel je voor dat je een schijnbaar lullig mailtje krijgt van je baas. Weet ik het, dat je je uren weer eens te laat hebt verantwoord, dat ze er klaar mee is, en de volgende keer op je salaris wordt gekort. Wat zou je doen? Lees meer »

Alain Bultink | Directeur
alain@deagiletesters.nl
06-15361077

Huib Schoots | Expert/Innovator
huib@deagiletesters.nl
06-24641033

James Johnson | Managing Director
james@deagiletesters.nl
06-15022781