Hoe word je de beste tester van de wereld?

Blogs lezen van je vakgenoten één van de beste manieren om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en ideeën die leven in de testwereld. Ik heb hier veel van geleerd en het lezen van blogs en online artikelen heeft mijn kennis zo vergroot dat ik mijn ervaring en kennis ook weer wil delen via dit medium. Ik hoop dat ik ook jou kan helpen om iets beter te worden in je vak.

Hoe word je de beste tester van de wereld?

De Agile Testers hebben in het verleden de Nederlandse kampioenschap softwaretesten gewonnen. En ik ben zelf wereldkampioen softwaretesten en heb ook de titels Nederlands en Europees kampioen softwaretesten behaald.

En hoe word je dat? In eerste instantie natuurlijk: oefenen, oefenen en oefenen.

Voor elke kampioenschap hebben we getraind. En voor het wereldkampioenschap zelfs vrij regelmatig met ons team. We kwamen één keer per maand samen om te trainen. Dit door dezelfde procedure als het kampioenschap te oefenen: Drie uur in totaal: plan maken, testen en rapportage maken. En dit in korte iteraties van 10 minuten.

Dus zonder al te veel te willen opscheppen, wat niet gelukt is besef ik mij tijdens het nalezen, ben ik wellicht een persoon die je wat tips kan toevertrouwen over hoe jij ook de beste tester van de wereld kan worden. Of zeker hoe je zelf met wat simpele tips je eigen test-skills flink kan verbeteren!

Bewijs: prijsuitreiking World Cup 2016 (Agile Testing Days, Potsdam).

Vreemde pakken: er was tegelijk een gekostumeerd feest die avond.

Vijf tips om de beste softwaretester van de wereld te worden.

 1. Lees elke dag minstens één artikel of blog over testen.
  • Of kijk een presentatie over testen, het gaat erom dat je elke dag iets leert over testen. Dan ben je over een paar jaar dè testspecialist.
 2. Lees boeken over testen.
 1. Zoek naar online live presentaties en meet-ups
  • Even tussendoor naar een onlinepresentatie kijken en gelijk vragen stellen.
  • Een online meet-up over testen waar je vooral kan chatten met andere deelnemers
 2. Experimenteer en leer
  • Natuurlijk doe je veel kennis op als je de eerste drie tips volgt. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je wat je hebt geleerd, of een deel ervan ook probeert te verwerken in je dagelijks werk. Pak iets op en probeer!
 3. En als je meedoet aan een kampioenschap testen: Train jezelf!
  • Bekijk wat de regels zijn, probeer in te schatten waar je punten op kan scoren en oefen ruim van tevoren en vaak. Oefenen maakt meesterschap.

Beperk jezelf niet tot één bron van informatie

Misschien vind je deze tips ‘vrij simpel’ en ‘logisch duh…’ klinken. Maar als je over het algemeen kijkt in hoeverre testers zich verdiepen in ons vakgebied dan zie je dat de meeste niet verder komen dan één boek (en dat is meestal TMap). Daar houdt het in 80% tot 90% van de gevallen dan ook mee op.

Dan kan je je misschien wel voorstellen dat jij met deze tips straks DE beste tester bent.

Succes!

PS: na het schrijven van deze blog bedacht ik mij dat dit ik hier wel meer over kan vertellen en dus kom ik hier graag met een paar nieuwe blogs op terug. Tot dan!

Rob van Steenbergen – Wereldkampioen Softwaretesten 

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438