O, jij bent onze nieuwe tester...

Veel mensen denken bij een tester aan iemand die alles zo snel mogelijk kapot wil maken. Maar ik wil je laten zien dat een tester meer is dan een soort robot met een grote sloophamer.

In mijn blog beschrijf ik wat me dagelijks bezighoudt. Op het werk, maar ook daarbuiten. Ik ben tenslotte tester, maar ook mens!

Ken je dat? Je voelt dat je als nieuwe tester niet met open armen ontvangen wordt. Je toekomstige teamgenoten zien iemand die hen gaat tegenwerken. Kapot maken wat zij met liefde gebouwd hebben. Iemand die lastige vragen stelt, en als het antwoord niet bevalt, doorvraagt.

Je went eraan een beroep te hebben dat niet meteen op een positieve manier tot de verbeelding spreekt. Als programmeur kun je aan het einde van de dag vertellen over de mooie code die je geschreven hebt. Als product owner kijk je tevreden terug op de nieuwe productvisie die je vanochtend gepresenteerd hebt. Als UI designer laat je trots een mooie plaat zien met een nieuw ontwerp. En dan ik als tester: Ik wijs de programmeur op een fout in de berekening. Geef bij de product owner aan dat die blokkerende fout toch echt een oplevering in de weg zit. Ik vraag de UI designer waarom de OK knop dit keer ineens links onderaan de pagina staat.

Kortom: iedereen heeft die dag iets gemaakt en ik heb weer wat te zeiken...

 

De kunst is om je als tester niet in een hoek te laten drukken. Om jouw bijdrage in het team neer te zetten als iets zinnigs. Niet afbrekend, maar net zoals je teamgenoten óók opbouwend. Laat als tester zien waar je mee bezig bent, dat je samen met je team de kwaliteit van het product verhoogd en de risico’s waar mogelijk ondervangt.

Daarom is het als tester niet alleen belangrijk je technische zaken op orde te hebben. Je wil je collega’s leren kennen. Je kunnen verplaatsen in hun rol. Pas dan kan je je teamgenoten op de juiste manier benaderen. Kun je met een goede samenwerking de kwaliteit hooghouden. Dat krijg je niet voor elkaar met een destructieve eenmansmissie. Je zal je social skills in moeten zetten.

 

En juist dát is wat het werk als tester voor mij zo leuk en uitdagend maakt!

 

Een nieuwe opdracht, nieuwe teamleden, nieuwe kansen. Eerst eens je nieuwe collega’s leren kennen. Iedereen is anders en ik vind het leuk om uit te zoeken hoe je met die verschillende karakters unieke relaties op kan bouwen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de mensen met wie ik samenwerk. Ik investeer daar graag in, in tijd en aandacht. In mijn ervaring krijg je daar op de één of andere manier altijd iets voor terug. Dus even met een collega naar de koffieautomaat lopen, vragen of zijn zoontje geslaagd is voor zijn zwemdiploma en wanneer zijn moeder uit het ziekenhuis komt. Dat is geen verloren tijd waarin je beter wat extra’s had kunnen testen. Die collega is volgende week eerder bereid om even met je mee te kijken als je een bug hebt gevonden.

Ik denk dat een goed team veel meer is dan de som van de delen. En alles staat of valt met de kwaliteit van de onderlinge relaties.

 

Als agile tester heb je natuurlijk verschillende skills nodig. Vaak wordt de nadruk gelegd op de test skills, agile skills en technische skills, maar gelukkig wordt ook steeds vaker het belang van de social skills ingezien.

 

Bij mijn vorige intakegesprek werd mijn CV bekeken. ‘Ik zie dat je een flinke ervaring in testen hebt, maar wat me met name aanspreekt is jouw achtergrond als fysiotherapeut en yoga docent. Dat geeft aan dat je ook veel ervaring hebt in het coachen en begeleiden van verschillende type mensen. Dat zien wij ook als een belangrijke kracht van een tester in een team’. Kijk, daar word ik nou blij van!

Ik ben benieuwd waar jij blij van wordt?

Daniëlle Thijssen-van der Bruggen - Agile Tester

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438