Het leuke aan werken in de detachering is dat je regelmatig een nieuwe start kan maken. Steeds een verse kans op een goede eerste indruk. Als een agile testconsultant, maar zeker ook als nieuwe collega. Maar hoe gebruik je die eerste weken zo effectief mogelijk?
Je bent nieuw, maar komt zeker niet blanco binnen. Je draagt een eigen geschiedenis mee van werk- en levenservaring. Die kan je prima gebruiken om met een kritische blik je nieuwe omgeving te bekijken.
De eerste weken vallen de verschillen met eerdere opdrachten je het meeste op. In je hoofd heb je met al je ervaring een soort overzicht van ‘best practices’ en denkt direct verbeterpunten te zien. Voorzichtigheid is hier geboden: zaken die in eerste instantie onlogisch lijken, blijken later een goede reden te hebben.
Het is de kunst om de punten die jij in het begin opmerkt eerst eens beter te analyseren, gedoseerd aan te kaarten en met alternatieven te komen. Maar blijf scherp, na een paar weken pas je je aan en raak je aan dingen gewend. Zo is het ook in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: We kochten een huis en het eerste wat me al opviel bij de bezichtiging was de voordeur, die vond ik heel lelijk. “Die gaan we snel vervangen”, dacht ik nog. We hebben er een aantal jaren gewoond, andere zaken hadden meer prio en de voordeur is uiteindelijk zo gebleven. Na een paar maanden was ik eraan gewend en viel het me niet eens meer op…
Vanuit mijn ervaring geef ik je acht punten die je kunnen helpen bij een goede start.
1. De eerste ontmoeting: laat je sociale skills schitteren
Je eerste dag, je hebt het gebouw en de juiste afdeling gevonden. Je stapt binnen en zie daar: je nieuwe team. Vergeet niet dat jouw sociale skills nu zeker zo belangrijk zijn als je technische. Een glimlach, een stevige handdruk, en een oprechte interesse in je teamgenoten leggen de basis voor een fijne samenwerking.
2. Luisteren en onthouden
In de eerste dagen word je gebombardeerd met informatie. Luister actief. Ja, als je thuiskomt tolt je hoofd en droom je over alle nieuwe afkortingen. Door te laten zien dat je luistert en begrijpt, win je het vertrouwen van je team. Luister ook actief naar wat je nieuwe collega bezighoudt buiten werktijd, als je hier later op terugkomt versterkt dat jullie relatie.
3. Vragen stellen: wees niet verlegen
Als verse kracht heb je de unieke kans om ‘domme vragen’ te stellen. Gebruik dit ook! Durf ook door te vragen: waarom bepaalde dingen zo geregeld zijn, wat de redenen achter deze keuzes zijn. Het laat zien dat je betrokken bent en het helpt je om snel inzicht te krijgen, zowel in de werk inhoudelijke materie als in de organisatie.
4. Gebruik je aanpassingsvermogen
Jij bent hier nieuw, dus stroom soepel in en beweeg mee in de bestaande manier van werken. Gebruik de eerste dagen ook om te observeren. Neem daarna de tijd om jouw ervaring in te zetten voor stapsgewijze verbeteringen.
5. Wees tactvol
Jouw scherpe oog voor detail en kwaliteit bouwt je reputatie op. Het gaat zeker niet alleen over het vinden van defects, het gaat om hoe je ze communiceert. Een tester die schreeuwt over bugs is irritant. Een tester die de samenwerking opzoekt om de kwaliteit van het product naar een hoger niveau te tillen is een aanvulling voor het team.
6. Stel kleine veranderingen voor
Je bent nieuw en dat kan in je voordeel werken. Soms is een frisse blik precies wat een vastgeroest team nodig heeft. Stel verbeteringen voor, maar doe het stap voor stap, of sprint na sprint. Je kan niet alles tegelijk aankaarten en wil niet arrogant overkomen. Dus doseer en maak een lijst van dingen die je nu opvallen en die je later kan benoemen.
7. Feedback is tweerichtingsverkeer
Feedback geven is essentieel, maar sta ook open voor feedback krijgen over jouw functioneren. Het is een kans om te groeien en je sneller aan te passen aan je nieuwe team en opdracht. Vraag actief om feedback na je eerste weken. Je komt er op die manier achter of je voldoet aan de verwachtingen die ze van je hebben voor deze opdracht. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent! Mocht dat niet zo zijn, ben je nog vroeg genoeg om dingen aan te passen. Soms is de conclusie dat er geen goede match is en dat kan je dan ook maar beter zo snel mogelijk signaleren.
8. Vier de successen, hoe klein ook
Ik heb hier mijn eerste defect gevonden, mijn eerste story afgerond, mijn eerste demo gegeven… Vier deze kleine succesjes met je team. Benoem bij je eerste retrospective ook vooral de positieve punten die je zijn opgevallen. Het kan ook zeker geen kwaad om met een lekkere koek bij de koffie je collega’s te bedanken voor de samenwerking tijdens je inwerkperiode. Deze positieve momenten verhogen de moraal en stimuleren een fijne werkomgeving.
Conclusie: De eerste weken zijn cruciaal
Gebruik je eerste weken om een positieve impact te maken. Wees sociaal, flexibel, tactvol, en klaar om te groeien met het team. Zie je nieuwe opdracht als een kans om je horizon te verbreden, vanuit nieuwe perspectieven te leren en je unieke vaardigheden en ervaringen in te brengen.
Dus, zet die eerste indruk om in een blijvende, en laat die klus maar komen, jij bent er klaar voor!
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen over het starten met een nieuwe opdracht. Dus heb je zelf nog tips, dan lees ik ze graag in de reacties.
Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077
Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438