Paralympische Spelen
Na de Olympische Spelen zijn altijd de Paralympische Spelen. Waarom komt het na elkaar? Waarom zijn dit twee aparte evenementen? Is het niet juist de olympische gedachte dat iedereen gelijk is en niemand buitengesloten mag worden? Dat juist iedereen de Olympische status kan bereiken? Zijn Paralympische sporters ook Olympisch? Zijn de Olympische spelen wel toegankelijk? Of hebben we juist een apart evenement nodig en noemen we het ook anders: Paralympisch? Dat klinkt hetzelfde als een aparte website bouwen voor mensen met een beperking. Of is dat juist goed? Ik moet dat eens een keer gaan onderzoeken!
De blik op de wereld
Huh? Waar denk ik nou weer aan? Ik zit naar de tv te kijken, naar de afsluiting van de Olympische Spelen. Daar hebben ze het over de Paralympische Spelen. Als tester sta ik bij veel dingen stil, maar sinds ik de digitale toegankelijkheidscursus heb gevolgd sta ik ook stil bij toegankelijkheid. Tijdens de cursus kwam al de waarschuwing: je kijkt hierna nooit meer normaal naar een website. Maak daar maar de wereld van in mijn geval. Overal om mij heen zie ik dingen die anders kunnen:
Gelukkig zie ik ook veel goede dingen, want daar let een tester uiteraard ook op:
Er is een wereld voor mij opengegaan of beter gezegd: er is meer van de wereld voor mij zichtbaar geworden. Een aantal jaar geleden riep er iemand tijdens een toegankelijkheidsworkshop: voor een ‘normaal’ mens wordt het leven makkelijker door toegankelijkheid. Maar voor iemand met een beperking wordt er in het leven meer mogelijk. Deze zin is bij mij blijven hangen. Wauw! Wij sluiten mensen buiten… IK SLUIT MENSEN BUITEN!? Deze zin galmde door mijn hoofd. En dan zit ik daar bij De Agile Testers (DAT) waar je lekker je zelf kan zijn en we rekening met elkaar houden. Waarom wist ik dit niet eerder? What the <piep>!
Kennisgroep digitale toegankelijkheid
Gelukkig heb ik samen met een aantal collega’s de hele DAT organisatie kunnen overtuigen van het nut van digitale toegankelijkheid. We mochten aan de slag met een kennisgroep om te zorgen dat toegankelijk standaard meegaat in de rugzak van de tester. Inmiddels hebben we deze resultaten bereikt:
Wetgeving
Ik hoor je al denken: ja dus, wat moet ik hiermee? Binnenkort is het vanaf 2025 in Europa verplicht dat jouw website aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) voldoet. Wat WCAG precies is ga ik in een volgende blog uitleggen, anders wordt deze te groot. Maar kort door de bocht zijn het richtlijnen om te voldoen aan de digitale toegankelijkheid. Je kan een toegankelijkheidsverklaring krijgen waarmee je aangeeft dat je toegankelijk bent. Hiermee geef je dus aan dat je je best doet om niemand digitaal buiten te sluiten.
Verdieping van het testvak
Hoe vertaalt zich dit naar testen? Digitale toegankelijkheid is onderdeel van ’user assistance’, gebruikersassistentie. Deze is onderdeel van: ‘interaction capability’, interactie vermogen. En die is weer onderdeel van de iso standaard: ISO 25010. En zoals een tester weet, zijn er meerdere kwaliteitseigenschappen van software. Ik persoonlijk vind het belangrijk dat je van deze categorieën en eigenschappen op de hoogte bent. Ze zijn onlangs nog aangepast. Ik zeg niet dat je ze allemaal moet beheersen. In de praktijk zijn security en performance testing een vak apart, zo ook ‘interaction capability’. Vergis je daar niet in. Het kost veel research, ervaring en tijd om een onderwerp volledig te doorgronden. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen te maken met software. En daarom vind ik het belangrijk dat iedere tester de basis kent van een onderwerp als toegankelijkheid. Vooral ook omdat het ‘tastbaar’ is. Iedereen snapt dat het lastig inloggen is als je de inlogknop zelf bijna niet ziet. Of als die voortdurend verspringt van plaats.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf
Doordat wij bij DAT aandacht besteden aan toegankelijkheid, neemt iedere collega dit onderwerp mee naar de klant. Hierdoor wordt het bij de klant ook besproken. En uiteindelijk zal het terug te vinden zijn in toegankelijkere software. Hiermee is uiteindelijk iedereen geholpen. Zelfs de portemonnee van de klant.
Om nog maar eens een anekdote uit de workshop aan te halen. Als je een bosbessenmuffin wil maken dan kan je mooi eerst het cakeje maken. Vervolgens kan je er wat bosbessen op leggen en tada: je hebt een bosbessenmuffin! Werkelijk? Is het niet een cakeje met bosbessen erop? Je kan namelijk ook al tijdens het maken van het cakeje de bosbessen samenvoegen met de andere ingrediënten. Hierdoor heb je niet twee losse componenten maar daadwerkelijk een goede integratie: een bosbessenmuffin! Zo ook met toegankelijkheid: hou er vanaf het begin af aan rekening mee en je hebt uiteindelijk hogere kwaliteit, minder kosten en dus meer klantwaarde.
Een andere kijk op de wereld
Door digitale toegankelijkheid mee te geven aan de tester geef je ook een andere versie van de wereld mee. Net zoals je bijv. bij performancetesten de belasting gaat herkennen, ga je bij de digitale toegankelijkheid herkennen hoe oneerlijk software kan zijn voor gebruikers met een beperking. Een website is een visitekaartje van een bedrijf, wil jij met je visitekaartje mensen buitensluiten? Wil jij onbereikbaar zijn voor een grote doelgroep? Die mogelijk groter is dan je dan je denkt? Wil jij eigen personeel buitensluiten? Het antwoord lijkt mij helder!
Volgende blog
In een volgende blog ga ik dieper in op de WCAG, geef ik voorbeelden van digitale toegankelijkheid, waarom dat belangrijk is en geef ik voorbeelden van tools die je kan gebruiken. Tipje van de sluier: jijzelf blijft nog altijd de beste tool!
Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077
Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438
Emilie Lamers | Directeur
emilie@deagiletesters.nl
06-15653500