Je hebt de overtuiging dat alle mensen in een BMW asociaal zijn en te hard rijden. Op het moment dat je wordt ingehaald op de snelweg door een BMW dan denk je: ‘zie je wel’. Dat je daarvoor ook al bent ingehaald door 10 andere auto’s van willekeurige merken, dat neem je niet waar. Dat komt omdat het niet past in je beeld.
Dit is een typisch voorbeeld van mentale verzuring oftewel de confirmation bias: de neiging om informatie te zoeken, interpreteren, begunstigen en herinneren op een manier die iemands eerdere overtuigingen of waarden bevestigt of ondersteunt.
Een voorbeeld: de cijfer reeks
We kennen hem allemaal wel, een cijferreeks waarbij je het volgende getal moet noemen. Meestal is een volgend goed getal noemen voldoende, maar laten we hem 1 stap moeilijker maken: noem een volgend nummer uit de reeks en dan zal ik je zeggen of dat cijfer voldoet aan de reeks of niet. Jij moet vervolgens de regel noemen die van toepassing is op de reeks.
De reeks is 2-4-6-8-??
Na 3 antwoorden slaat meestal de wanhoop al toe en gaan mensen ‘willekeurige’ cijfers roepen waarbij ze de regel niet meer kunnen bedenken.
Wat zijn nu algemene kenmerken aan die willekeurige cijfers:
Bovenstaande is een typisch voorbeeld van de confirmation bias. We kunnen alleen denken in waarden die in het patroon zitten dat we al in ons hoofd hebben. En elke bevestiging daarin versterkt het patroon, ongeacht of het nu een juist patroon is of niet.
Wat zijn de gevolgen van deze mentale verzuring op software testen?
De grootste uitdaging voor een professionele tester is om zich tijdens het testen niet te laten leiden door de confirmation bias (en alle mogelijke andere biases, maar daar komen we in een latere blog op terug). Doe je dit wel, dan is de kans een stuk kleiner dat je de echte grote problemen(lees potentiele schade) in de software gaat vinden. Daarmee neemt de waarde van je werk enorm af. Sterker nog: als je je niet bewust bent van én kunt ageren op onder andere de confirmation bias, dan kun je geen professionele tester zijn.
Het probleem met biases is echter dat het je niet laten leiden wel gemakkelijk klinkt, maar in de praktijk word je nu eenmaal voornamelijk geleid door je systeem 1 brein [1] en daarmee is het hebben en volgen van o.a. de confirmation bias een automatisme geworden.
Is het dan niet mogelijk om dit uit te schakelen? Natuurlijk wel!
‘Biases’ is onderdeel van de training Agile-United Certified Specialist in Agile Testing. Wil je hier als software tester meer over weten of beter in worden, kijk dan op onze site.
[1] Thinking Fast and Slow, D. Kahneman, 2011, ISBN 978-0374275631
Alain Bultink | Managing Director
alain@deagiletesters.nl
06-15361077
Benno Kuipers | Directeur
benno@deagiletesters.nl
06-52600438
Emilie Lamers | Directeur
emilie@deagiletesters.nl
06-15653500