Samenwerking voor gevorderden

Auteur: Bas Kruip

Eigenlijk is het raar: in een software-ontwikkelteam is het vanzelfsprekend dat we het ontwikkelwerk effectief verdelen over een paar specialisaties (zoals een ontwikkelaar, een tester en een business analist). Maar naast het daadwerkelijk ontwikkelen van de software is een team ook, bewust of onbewust, druk met het uitoefenen van allerlei sociale acties. Het is de combinatie van die twee die de uiteindelijke klantwaarde genereert. Waarom worden de sociale acties dan niet eveneens zo effectief mogelijk verdeeld over de verschillende teamleden? 

Een voorbeeld

Een jaar of twee geleden heb ik tijdens een bedrijfsoverleg een vragenlijst rond laten gaan, die inzicht gaf over wat ieders voorkeur is betreft conflicthantering. Er zijn immers conflicten waarbij de relatiehandhaving in het conflict veel belangrijker is dan de winst (“Stuur Pim, onze lieve Paddington!”), of omgekeerd, de winst veel belangrijker dan de relatie (“Stuur Maria, onze eigen Jaws…”). Soms is een compromis het effectiefst (“Stuur Pamela, onze eigen ‘autodealer’”) en ja, soms moet je op zoek naar een effectieve win-win situatie (“Tijd om Jan, onze diplomaat, eropuit te sturen.”). Tenslotte is negeren soms de beste optie, als er na enige overweging eigenlijk niets te winnen of verliezen valt.
Hoe handig is het om de voorkeuren in het team te weten, zodat je precies weet wie je in welke conflictsituatie moet opschakelen voor het maximale resultaat?

 

Karakterkwaliteiten

Nu is het kennen van iemands voorkeur bij conflicthantering van beperkte waarde (tenzij het team in een voortdurende ‘kantooroorlog’ functioneert, maar goed, dat gun ik niemand). Een stuk waardevoller is het als het team weet wat ieders topkarakterkwaliteiten zijn. Of iemand bijvoorbeeld heel moedig is (waardoor deze het meest en snelst geneigd is de hete kastanjes voor het team uit het vuur te halen) of juist heel bedachtzaam (zeker uitnodigen voor een meeting waarin de situatie complex is en er veel op het spel staat). Iemand anders heeft rechtvaardigheid hoog in het vaandel staan (inschakelen als er bijvoorbeeld veel gekibbel in het team is) of is juist heel groepstrouw (wat erg handig is als het team beschermd moet worden tegen bijvoorbeeld negatieve en opdringerige buitenstaanders).

Hoe dit te weten?

Een manier om dit van jezelf en je teamgenoten te weten te komen is het invullen van de vragenlijst van de Hero Lift[1] (www.heroprofiler.nl/lift).
Na het invullen krijg je een overzicht van je top 3 karakterkwaliteiten, waarbij de belofte van dit rapport is dat met het meer ‘uitleven’ van je karakterkwaliteiten, je teamleden als vanzelf gemotiveerd worden om ook hún beste karakterkwaliteiten (vaker) te uiten[2].
Wat je er overigens nog bij krijgt is een inzicht in je waardes (de cognitieve representaties van je eigen voorkeuren) en inzicht in hoe je bruggen kunt slaan naar medemensen met andere waarden. Niet onbelangrijk in samenwerken en ook van algemene waarde in deze polariserende tijden.

Afrondend

Hoe zou een team functioneren als iedereen van elkaar zou weten wat ieders hoogste waarden én beste karakterkwaliteiten (lees: samenwerkings-waardes) zouden zijn? Ik gok dat de algehele effectiviteit van zo’n team er een stuk op vooruit zou gaan. Dus dit is de tip: organiseer een retro met ieders voorkeuren en waarden als centraal onderwerp, en voortaan zul je elkaar beter horen, zien, begrijpen én kunnen inzetten in het hele sociale domein van ons teamwerk.

 

 

 

[1] Let op: de makers van deze profiler gaan er prat op dat alles wat ze maken zwaar wetenschappelijk onderbouwd is, met andere woorden: het is aldus geen flauw feelgood flut-testje.

 

[2] Vandaar de naam ‘hero lift’: als in het upliften van de held in ons allen :-).

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500